WAT IS ROSACEA?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening die in opstoten verloopt. Typisch is het snel optreden van rode vlekken in het aangezicht. Deze roodheid houdt langer aan dan gewoon blozen. Meestal is het centrale gedeelte van het gezicht aangetast.

De oorzaak van rosacea is onbekend, maar erfelijke aanleg lijkt een rol te spelen. Er wordt ook al lang gespeculeerd over de rol van demodex-mijten bij het ontstaan van rosacea.

Factoren die Rosacea veroorzaken en/of verergen

(varieert van persoon tot persoon)

Ervaringen

Sofie

Kelly, is zeer zorgzaam en gaat heel vakkundig te werk. Kybeau is een echte aanrader.

MP 

Een hele fijne ervaring, mooi uitgevoerd, rustig, sereen, een aanrader.

Veelgestelde vragen

Rosacea wordt meestal gezien bij mensen met een licht huidtype. Naar schatting komt het voor bij 1 tot 10% van de bevolkingsgroep tussen de 30 en 50 jaar. Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen.

De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid (rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’), kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en acne achtige puistjes (pustels), maar zonder comedonen (mee-eters). De typisch aangetaste zone is het centrale gedeelte van het gezicht: neus, wangen, voorhoofd en kin. In het begin zie je enkel een voorbijgaande blos op de wangen; nadien breiden de letsels zich uit en zijn ze blijvend. De karakteristieke kleine haarvaatjes op de wangen (teleangiectasieen) staat bekend als couperose. Rosacea kan gepaard gaan met puistjes en wordt daarom ook wel acne rosacea genoemd, hoewel het met echte acne weinig te maken heeft. Ophoping van vocht en bindweefsel in de huid kan bij oudere mannen leiden tot een ‘bloemkoolneus’ of rhinophyma.
Probeer uitlokkende factoren te identificeren en vermijd bijvoorbeeld blootstelling aan zonlicht; gebruik zo nodig een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Blijf uit de wind, ga niet in een sauna of onder een (zeer) hete douche en pas je voedingspatroon aan als bepaalde voeding de roodheid uit lokt. Als je cosmetica wenst te gebuiken, gebruik je best minerale make up (jane iredale). KyBeau stelt een verzorgingsplan op zodat we de huidbarrière weer sterker maken en de ontstekingen en irritaties onder controle blijven.

Stadium 1

  • blozende wangen: de roodheid houdt (in tegenstelling tot gewoon blozen) soms uren aan.
  • prikkende, soms pijnlijke sensaties in het gelaat na blootstelling aan wind, matige kou of na het wassen van het gezicht.
  • op de wangen worden zeer kleine haardunne vaatjes zichtbaar die niet meer verdwijnen (teleangiëctasieën).


Stadium 2

  • er ontstaan rode bultjes (papels) en puistjes (pustels), vooral op de wangen, neus en kin, maar soms in het gehele gelaat.
  • de poriën in de huid worden beter zichtbaar
  • er kunnen bij onderzoek geen bacteriën worden aangetoond, dit in tegenstelling tot andere met puistjes gepaard gaande ontstekingen.
  • bij sommige mensen kan als gevolg van de hevige ontsteking een voortdurende zwelling van het gezicht optreden.


Stadium 3

  • er ontstaan grotere pustels en dikke rode schijven (infiltraten) in de huid
  • de huid verruwt, ook de contouren van het gezicht veranderen.
  • uiteindelijk kan door combinatie van een aantal processen de huid dik en pasteus worden: dit wordt ‘phyma’ genoemd. De bekendste vorm hiervan is rhinophyma: een verdikking van de neus.

Gratis huidadvies

Een hoogwaardige huidanalyse en behandelplan specifiek afgestemd op uw huidconditie.

Afspraak inplannen?

Weet u al welke behandeling het beste bij uw huid past? Of wilt u een herhaalbezoek inplannen?